Friday, August 23, 2013

ကက္ဥစားသံုးျခင္းျဖင့္စိတ္က် ေရာဂါကိုသက္သာေစႏိုင္

ၾကက္ဥစားသံုးျခင္းျဖင့္စိတ္က် ေရာဂါကိုသက္သာေစႏိုင္

ၾကက္ဥထဲတြင္ ပါဝင္သည့္ ဓါတ္တစ္မ်ိဳးမွာ စိတ္က် ေရာဂါကို သက္သာေစ ႏိုင္ေၾကာင္းဂ်ပန္ ႏိုင္ငံရွိ သုေတသနပညာရွင္မ်ားမွ ေတြ႔ရွိခဲ့ျပီ ျဖစ္သည္။

Kyushu တကၠသိုလ္ ဘဲြရမ်ား ေက်ာင္းမွ ပါေမာကၡ Mitsuhiro Furuse ဦးေဆာင္သည့္ သုေတသန အဖြဲ႔ တစ္ခုမွာ လြန္ခဲ့သည့္ ဗုဒၶဟူး ေန႔က ဂ်ပန္ရွိ Society of Animal Science ကြန္ဖရင့္တြင္ အဆိုပါ သုေတ သန ရလာဒ္ကို ထုတ္ျပန္ခဲ့ျခင္း ျဖစ္သည္။

အဆိုပါ သုေတသနကို ပံုမွန္ လႈပ္လႈပ္ရွားရွား ေနတတ္သည့္ ၾကြက္မ်ား ထက္ အနည္းငယ္ ျငိမ္သက္သည့္ စိတ္က်ေရာဂါ လကၡဏာကို ျပသသည့္ ၾကြက္မ်ားကို ေရြးခ်ယ္ျပီး တစ္လၾကာ ၾကက္ဥ အရည္မ်ား တိုက္ေကၽြးျပီး စမ္းသပ္ခဲ့ျခင္းျဖစ္ကာ ယခင္ကထက္ပိုျပီး လႈပ္လႈပ္ရွားရွား ေနထိုင္သည္
ကို ေတြ႔ရွိခဲ့ျခင္း ျဖစ္သည္။

ယင္းစမ္းသပ္ခ်က္ အရ အဆိုပါ ၾကြက္မ်ား အတြင္းတြင္ ၾကက္ဥရည္ ေသာက္ရသည့္ ၾကြက္မ်ားမွာ အျခား ၾကြက္မ်ားထက္ ၁.၃ ဆ ပိုမိုျပီး ေရကူးႏိုင္ေၾကာင္း ေတြ႔ရွိ ခဲ့ျခင္း ျဖစ္သည္။

ထို႔ ျပင္ tryptophan ေခၚ အမိုင္ႏိုအက္ဆစ္ဓါတ္ တိုးလာသည္ကို ေတြ႔ခဲ့ရျပီး ယင္းဓါတ္မွာ စိတ္က် ေရာဂါကို တိုက္ဖ်က္ရာတြင္ ကူညီသည့္ ဓါတ္တစ္မ်ိဳး လည္း ျဖစ္သည္။

No comments:

Post a Comment